Een eigen website essentieel voor ZZP'ers in 2025?
Wat is de wet aanpak schijnzelfstandigheid?
De Wet aanpak schijnzelfstandigheid is een van de initiatieven in Nederland die als doel heeft om schijnzelfstandigheid aan te pakken, vooral onder zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel). Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer iemand formeel als zzp'er werkt, maar feitelijk in een werknemer-werkgeverrelatie staat, waardoor sociale premies en belastingen worden ontdoken. In 2025 zullen belangrijke wijzigingen in deze wet mogelijk grote gevolgen hebben.
Wat heeft dit te maken met een eigen website als ZZP'er?
1. Zichtbaarheid als zelfstandig ondernemer
Een eigen website toont aan dat je actief op zoek bent naar klanten en je diensten aanbiedt aan een breed publiek. Dit helpt bij het bewijzen van je zelfstandigheid, omdat je niet uitsluitend via één platform of opdrachtgever werkt.
Praktisch voorbeeld:
Laat duidelijk zien wat je diensten zijn.
Maak een pagina met referenties of reviews van meerdere opdrachtgevers.
Gebruik een professioneel e-mailadres gekoppeld aan je domeinnaam (zoals jouwnaam@jouwwebsite.nl).
2. Ondersteunt criteria voor zelfstandigheid
De wet stelt eisen aan zzp'ers, zoals:
Meerdere opdrachtgevers: Op je website kun je laten zien dat je voor diverse klanten werkt of beschikbaar bent.
Eigen marketing: Het hebben van een website is een teken dat je actief investeert in je eigen bedrijf.
3. Professioneel imago als ondernemer
De Belastingdienst en inspecties letten erop of je jezelf presenteert als ondernemer. Met een eigen website laat je zien dat je jezelf serieus neemt. Een website is ook een plek om je inschrijving bij de KvK en btw-nummer te vermelden, wat jouw professionaliteit benadrukt.
4. Vrijheid in tariefstelling
Je kunt op je website je tarieven of pakketten vermelden, wat benadrukt dat je zelf bepaalt wat je waard bent. Dit is een belangrijk kenmerk van zelfstandigheid.
5. Een duidelijke scheiding van werkgeverschap
Wanneer je via een platform werkt, kan het lijken alsof je onder een werkgever-werknemerrelatie valt. Een eigen website laat zien dat je onafhankelijk opereert en niet afhankelijk bent van één partij.